Krystalizace medu je přirozená vlastnost, při které se tekutý med postupně mění na pevnější. Má krystalickou strukturu.
Tento jev není známkou zkažení medu, ale spíše důkazem jeho kvality a přírodního původu.
Med si i po krystalizaci zachovává své blahodárné vlastnosti.
Hlavní důvody krystalizace, znáte je?
- Hlavní roli hraje poměr glukózy a fruktózy. Čím je nižší obsah glukózy, tím je krystalizace pomalejší. Medy s vyšším podílem fruktózy (např. akátový) zůstávají tekuté delší dobu. Nejrychleji krystalizují medy květové.
- Dalším zásadním faktorem je teplota pří které se med skladuje. Obecně má med rád chladno a temno a teplotu kolem 15-20 °C.
Jak ztekutit zkrystalizovaný med?
V domácím prostředí je nejlepším způsobem vodní lázeň. Vodní lázeň je také nejšetrnějším způsobem jak vrátit med do tekutého stavu.
Vodu v hrnci zahříváme na cca 40 °C, vložíme zkrystalizovaný med, jak povolí začneme ho promíchávat až do doby než docílíme požadované konzistence.