Blog

Krystalizace medu - jak ztekutit zkrystalizovaný med?

Krystalizace medu je přirozená vlastnost, při které se tekutý med postupně mění na pevnější. Má krystalickou strukturu.

Tento jev není známkou zkažení medu, ale spíše důkazem jeho kvality a přírodního původu.

Med si i po krystalizaci zachovává své blahodárné vlastnosti.

 

Hlavní důvody krystalizace, znáte je?

  1. Hlavní roli hraje poměr glukózy a fruktózy.  Čím je nižší obsah glukózy, tím je krystalizace pomalejší. Medy s vyšším podílem fruktózy (např. akátový) zůstávají tekuté delší dobu. Nejrychleji krystalizují medy květové.
  2. Dalším zásadním faktorem je teplota pří které se med skladuje. Obecně má med rád chladno a temno a teplotu kolem 15-20  °C. 

Jak ztekutit zkrystalizovaný med?

V domácím prostředí je nejlepším způsobem vodní lázeň. Vodní lázeň je také nejšetrnějším způsobem jak vrátit med do tekutého stavu.
Vodu v hrnci zahříváme na cca 40 °C, vložíme zkrystalizovaný med, jak povolí začneme ho promíchávat až do doby než docílíme požadované konzistence. 

 

 

 

 


 

Co (ne)dělat s rojem včel?

Co když roj včel narazí na mě a moji zahradu, nebo ho vidím v lese?

 

Rojení včel nastává v teplých měsících. Typicky v jarním období - začátkem léta, kdy se včely intenzivně rozmnožují.

 

Proč se včely rojí?

  • Nedostatek místa v úlu
  • Matka - pokud je matka starší nebo méně výkonná, může včelstvo vyvolat rojení, aby si zajistilo novou matku.
  • Přirozený rozmnožovací pud.
  • Věkové složení včelstva: mladé včely podporují rojení více než starší včely. S vyšším počtem mladých včel je pravděpodobnost rojení vyšší.

 

Když se včelí roj utvoří, včely se shluknou kolem královny a čekají na její pokyny. Jen co královna najde vhodné místo, roj se vydá na cestu. Po opuštění úlu se roj dočasně usadí na větvi stromu, plotě nebo jiné vyvýšené ploše. Včely se seskupí kolem matky a vytvoří tzv. hrozen. Viz. obr.

 

 

Vyrojené včely nejsou agresivní, naopak jsou klidné a "hodné". Důvodem jsou plné medové váčky. Na cestu z úlu si totiž odnáší malou medovou zásobu se kterou dokáží vydržet až 3 dny. A také jsou bez domova - nemají tedy úl, který by musely bránit.

 

Roj na stromě na zahraděNEPANIKAŘ

Roj nikdy nevyletí z úlu se zájmem zaútočit. Nepanikař a nech ho v klidu usadit.
Pozor dávej na malé děti a alergiky. Případně na domácí mazlíčky.

Roj v přírodě - v lese - NEPANIKAŘ

Včelí roj je schopen si najít nové útočiště i bez lidského zásahu.
V případě, že se nachází mimo lidská obydlí a mimo frekventovaná místa,

NECH HO BÝT.

Jak se mám zachovat?
 
Konzultuj situaci se včelařem z nejbližšího okolí (s trochou štěstí bude roj jeho).
Včelař si jistě rád roj odchytí a založí si tak nové včelstvo.

 

 

 

5 výhod slazení medem, znáte je?

Každý zajisté ví, že je med zdraví prospěšný a má pozitivní vliv na lidský organismus. Víte ale co mu dává tyto skvělé vlastnosti? 

Podzim klepe na dveře a chladné období se škaredým počasím, nachlazením a nespočtem vypitých čajů se neúprosně blíží. Proč tedy raději sáhnout po medu namísto jiných sladidlech a jaké benefity to přináší? 5 hlavních důvodů vám prozradíme v tomto článku.
 

IMG_5005


Přinášíme 5 hlavních důvodů, kvůli kterým byste ke slazení měli zvolit právě med:

  1. Nutriční hodnota - med obsahuje živiny a antioxidanty, včetně vitamínů B a C. Je také bohatý na minerály - obsahuje vápník, draslík a hořčík. Zkrátka přírodní podpora vašeho imunitního systému. Kromě toho může být pro tělo rychlým zdrojem energie, a to díky obsahu přirozených cukrů - fruktózy a glukózy.

  2. Přírodní antibiotikum - med se často používá jako přírodní lék k uklidnění bolestivého krku a kašle. Jeho hustá konzistence pomůže obalit hrdlo a poskytnout úlevu od podráždění. Proti kašli a bolesti v krku doporučujeme použít lesní med, který obsahuje nektar z lípy. Z vlastní zkušenosti vím, že nám med zachránil několik bezesných nocí, kdy naše děti přepadl suchý a dráždivý kašel. Stačí lžička medu před spaním a hrdlo se uklidní. Později, po změně kašle na vlhký podporuje vykašlávání.

  3. Antioxidační vlastnosti - med je bohatý na antioxidanty - látky, které pomáhají chránit buňky před oxidačním stresem a mohou snižovat riziko chronických onemocnění, jako je srdeční choroba a určité typy rakoviny.
                                                                          

  4. Alergie - konzumace lokálního medu může pomoci snížit projevy sezónní alergie. Med totiž obsahuje stopy pylu z místních rostlin. Myšlenka spočívá v tom, že své tělo vystavíte alergenům prostřednictvím medu, čímž se vytvoří tolerance.  
     

  5. Chuťová rozmanitost - med také nabízí různé druhy, chutě i odstíny. Mezi nejrozmanitější kategorii v současnosti patří ochucené medy - kombinace medu a lyofilizovaného ovoce, což je v podstatě ovoce sušené mrazem. Velkou výhodou je, že si ovoce tímto zpracováním zachovává veškeré své vlastnosti a neztrácí tak vitamíny ani minerály a zároveň si udržuje čerstvou chuť. Borůvkymalinyjahody, nebo exotika v podobě dračího ovoce v medu patří mezi námi vymazlené, milované a zdravé pochoutky. 

Navnadili jsme vás a chtěli byste zároveň podpořit naši malou rodinnou včelí farmu? Nakoukněte na naši kompletní nabídku medů ZDE :-)

217_ovocna-bomba

3 položek celkem
Zpět do obchodu