Doprava nad 2000 kč zdarma!

KVĚTOVÝ MED

  • Květový med přímo od našich včel
  • Vůně jarních stromů, květů a luk na Vysočině

Květový med – první jarní snůška, která probíhá zhruba od konce dubna - do začátku června, kdy se u nás na Vysočině med stáčí.

Květový med včelky získávají z kvetoucích stromů, jako jsou jabloně, třešně, švestky, hrušky a různých květů na loukách, např. pampelišky. Nevylučujeme určitý podíl řepky, která je dnes často setá zemědělci.

Nektar, který včelky nanosí do rámků zpracují do podoby velmi chuťově výrazného, světlého a hodně sladkého medu.

Jedinou jeho nevýhodou je, že brzy krystalizuje – řádově několik týdnů.

Krystalizace je přirozenou vlastností každého medu a poukazuje tak na jeho pravost a kvalitu!

A co vlastně krystalizace je a jak probíhá?
-  Krystalizace se u květového medu  objevuje v řádu 1- cca 3 týdnů
-  Med se začne lehce zakalovat až postupně ztuhne a zneprůhlední 

 

květový 190
Med ze ❤️ Vysočiny
69 Kč
Kód: 52
květový 500
Med ze ❤️ Vysočiny
129 Kč
Kód: 49
Květový med "NATURAL"
Med ze ❤️ Vysočiny
199 Kč
Kód: 243
květový 950
Med ze ❤️ Vysočiny
210 Kč
Kód: 46
4 položek celkem

Častá otázka našich zákazníků zní:
"Můžeme si dát med do horkého čaje? A nepřijde tak o svoje zdraví prospěšné látky a vitamíny?"

  • Jasně, logicky med vřelou vodou nepřeléváme.
  • Ale osladit si čaj, nebo kávu po zalití horkou vodou v klidu můžete. Nic se mu nestane. Med o nic nepřijde, to je opravdu mýtus..
  • Teplota vody rychle klesá. Po nalití vřelé vody do studeného hrnku klesne během několika vteřin na 80°C (med by se "znehodnotil" až za více jak hodinu)

Jak rozpustit zkrystalizovaný med, abychom mu neublížili?

My používáme speciální termokomoru.  Doma ji říkáme "pekárna".. kde se med šetrně rozpouští při teplotě +- 40°C.
Vy si můžete pomoci vodní lázní, kde budete udržovat podobnou teplotu. Případně může posloužit i klasická trouba, ale opět s nastavenou výše zmíněnou teplotou kolem 40 °C

Jak rozhodně ne?

Nepoužívejte mikrovlnou troubu.
Vysoká teplota a rychlost ohřevu: dva faktory, které medu neprospívají. Med se sice rychle rozpustí, ale znehodnocuje se. Med do mikrovlnně trouby zkrátka nepatří!


Zpět do obchodu